Kondens i leiligheten?

Cirstyn Bech-YagherVedlikehold av Leilighet

abstract colourful background with rain drops on window glass By sam

Litt vitenskap først:

Hva er kondens ?

En evig tilbakevendende klassiker i vår Selvaag-blokk fra 1990,  er spørsmål om kondens. Og for å løse problemene med kondens, må du først vite hva det er:
Kondens er den fuktigheten du for eksempel ser i vinduskarmen når vanndamp i luften blir til vann. Det er kondens du ser når du ser vanndråper på vinduer, vegger eller dører.  Og du ser dem fordi når varm, fuktig luft som for eksempel pust, dusj- eller bade-damp, eller til og med damp fra middagslagingen kommer i kontakt med kalde overflater. Som vinduer, dører og enkelte vegger som da er kaldere enn dampen.  Kondens er særlig vanlig om vinteren.
Når denne varme, fuktige inneluften møter kalde overflater som vindusglass, yttervegger, eller til og med tak, så kjøles luften ned. Siden kald luft ikke kan holde på like mye fuktighet som varm luft, blir det fuktighet til overs når den lufta kjøles ned. Og det er da disse vanndråpene  du for eksempel ser renne ned kjøkkenvinduene dannes.
Det er viktig å merke seg at kondens ikke bare er vann som dannes på vinduene dine, det er også vann som ikke fordamper på vegger og tak, som igjen kan føre til mugg og fuktskader om det ikke tas hånd om.

Så hva  gjør du med kondens? 

For å håndtere kondens leiligheten din om vinteren, er det viktig å forstå at målet er å redusere fuktigheten innendørs.  Altså å forhindre at varm, fuktig luft kommer i kontakt med kalde overflater.
Skritt  nummer én er å sørge for god ventilasjon, og det gjør du ved å la luftelukene I leiligheten stå åpne. Særlig den på kjøkkenet hos oss, for sammen med kjøkkenvifta lager det undertrykk, som I sin tur da gjør ventilasjonsanlegget mer effektivt.Som da igjen kan hjelpe med kondens.  Lynlufting er også en god måte å bli kvitt kondens på, sammen med å holde en stabil inne-temperatur, men kanskje ikke når det er minus 25 grader, som det var tidligere i januar '24.  Andre ting du kan gjøre, er

  • Tenk kondens når du pusser opp
    Mange av leilighetene I blokka vår er bygget om. Og de har blitt kjempefine. Men de færreste som har pusset opp selv, har tenkt på ventilasjon, noe som da betyr at om man har flyttet på kjøkken og bad, så er luftelukene fortsatt på de opprinnelige ventilasjonsstedene, selv om luftflyten i leiligheten har forandret seg.   Og det sørger for mindre effektiv ventilasjon. Som igjen lager kondens. Og det blir ekstra moro når man faktisk ikke har lov til å sage nye ventilasjonsluker i ytterveggene. Skade på fasade, alt det der. Så tenk ventilasjon om du pusser opp!
  • Sørg for bedre ventilasjon:
    • Åpne vinduer regelmessig for å slippe ut fuktig luft, spesielt etter aktiviteter som matlaging, dusjing eller tørking av klær.
    • Bruk avtrekksvifter på badet og over komfyren, hvis tilgjengelig.
    • Sørg for at eventuelle ventilasjonsanlegg fungerer ordentlig. Vi er seks etasjer hos oss. Vi ber ofte de øverste etasjene å påse at kjøkkenviftene deres går, siden de "drar" lufta til etasjene lenger ned.
    • Reduser innendørs fuktighetskilder:
      • Dekk til gryter når du koker for å minimere damp.
      • Tørk klær utendørs eller i en tørketrommel som ventileres ut, i stedet for å tørke dem innendørs.
      • Bruk en avfukter  eller fuktsluker i særlig fuktige rom.
      • Isolér kalde overflater:
        • Bruk tykke gardiner om natten for å skape et ekstra isolasjonslag.
        • Om det trekker fra vinduene, se om du kan legge inn isolasjonsfilm i vinduskarmen(e)
        • Om det trekker fra dørene, så finnes det isolasjon til disse og
        • Sirkuler luften:
          • Bruk vifter eller luftsirkulatorer for å holde luften i bevegelse, slik at den ikke blir stillestående og fuktig i bestemte områder.
          • Bruk absorberende materialer:
            • I områder som er spesielt utsatt for kondens, kan du plassere fuktslukere som trekker til seg fuktighet. Du kan få de hos Clas Ohlson, Europris, Maxbo, Biltema, etc.

                Dramalama i taket

                Malingsmaterialer er faktisk også en faktor når det gjelder kondens.
                Vi hadde en episode I januar '23 der vi hadde to naboer som var uenige om det de trodde var en vannlekkasje. Nabo 1 var den som opplevde at det dryppet fra taket. Nabo 2 bodde over Nabo1 og hadde alt tørt I sin leilighet. 
                Vi tilkalte rørlegger for en skadebefaring.
                Det viste seg at Nabo 1 nettopp hadde malt taket, og også satt et kjøleskap som dekket lufteluka på kjøkkenet. Etter en grundig gjennomgang av leiligheten til Nabo 2, viste det seg at det ikke var takmaling som hadde blitt påført taket I leiligheten, og at mangelen på lufting var det som gjorde at det dryppet vann fra taket. Hydrometer viste at luftfuktigheten var svært høy, og Nabo1 fikk beskjed om å flytte på kjøleskap og tillate bedre ventilasjon I leiligheten. Videre ba vi beboer om å legge et nytt strøk med bedre egnet takmaling, og det har visstnok vært rimelig tørt der siden.

                Om man sliter med kondens, er det kanskje lurt å skaffe en fuktmåler. Clas Ohlson, Komplett og de fleste andre butikker som fører elektronikk har slike på lager.